
Hvis du beslutter dig for, at du vil anvende online video til at markedsføre din virksomhed, dine produkter eller dig selv, behøver du ikke nødvendigvis det helt store grej for at levere noget i en ordentlig kvalitet.
Måske har du hørt om blenderen, som klarer alt fra Iphones til golfkugler. Videoerne kostede ikke noget særligt at lave.
Til gengæld havde de stor virkning på Blendtecs omsætning og brand.
Her bliver en IPhone blendet:
Hvis du ønsker at producere online video, som giver Steven Spielberg og de andre hollywooddrenge baghjul, så koster det selvfølgelig kassen. Mindre kan gøre det. Martin Thorborg valgte at optage med video med sin telefon i sin bil og havde vist ganske mange seere. Indholdet var vigtigere end at der lige var brugt den helt optimale lyssætning, som kunne indkassere en Oscar.
Videokamera
Efterhånden kan selv de billige digitale videokameraer optage i en fornuftig kvalitet – også i HD. Der skal ikke voldsomt mange tusinde kroner til for at du er i gang. Hvis du ikke selv har et kamera, så spørg nogen i dit netværk om du må låne deres kamera. Så du kan få din første online video smidt på nettet.
Få en god lyd på din online video
Det er bedst at slutte en ekstern mikrofon til dit kamera, så du har mikrofonen der, hvor du taler i stedet for at have mikrofonen flere meter væk. Har du ikke en ekstern mikrofon, så går det nok alligevel (igen afhængig af ambitionsniveau). Selv valgte jeg – efter at have læst en masse og spurgt til råds – en Røde Videomic. Senere blev det så til en clip-on mikrofon til en billig penge, som egentlig giver en god lyd.
Godt lys er vigtigt
Det er også vigtigt, at du har ordentligt lys, når du optager din video. Der er skrevet mange store, tykke bøger om den rette belysning. I den forbindelse vil jeg opfordre dig til at bruge Google til at finde den løsning, som passer dig bedst. Jeg fandt en interesant artikel om lys, som jeg vil dele med dig. Men der er mange andre bud.
Baggrund til din online video
Afhængig af hvad du skal optage, er det måske også værd at få en ordentlig baggrund. Det kan være, at du har et godt sted at optage. Ellers skal du måske investere i en transportabel baggrund. Jeg har for nyligt investeret nogle hundrede kroner i en baggrund, fordi jeg ikke havde et ordentligt sted at optage. Med den transportable baggrund kan jeg nu optage næsten hvor som helst.
Redigering af din webvideo
Når du har optaget din video, skal den redigeres. Der skal typisk fjernes nogle sekvenser, som ikke helt fungerer, tilføjes kontaktinformationer, rulletekster og andet godt før du er klar til at uploade og dele din online video.
Der findes redigeringsprogrammer i mange prisklasser. Lige fra “koster gratis” til mange tusinde kroner. Lad det være op til dit behov og din økonomi, hvilket program du vælger.
Hvis det skal være gratis, så prøv Windows Movie Maker. Du har det sikkert allerede på din PC. Prøv at se under tilbehør.
Hvis det godt må koste penge, så er der masser at vælge mellem. Selv bruger jeg Adobe Premiere Pro CS4. Det er ikke sidste nye udgave, men den dækker mit behov så rigeligt. Det kostede også lidt ekstra RAM til min PC, idet digital videoredigering kræver masser af hukommelse.
Nogle programmer, som kan have din interesse, er Adobe Premiere Elements, eller Pinnacle. Men der er mange om buddet, så find ud af, hvad dit behov er – og så tag udgangspunkt i det. Det er nemt nok at købe sig fattig i udstyr og software. Mit råd til dig er at finde ud af, hvad du har brug for – inden du begynder at købe. Der kan nogle søgninger på Google helt sikker hjælpe dig.
YouTube, din hjemmeside og de sociale medier
Nu er den så færdig – din webvideo! Hvad så? Mens den ligger lokalt på din PC er der ikke mange, som får glæde af den – deriblandt dig. Opret en kanal på YouTube, så du kan uploade din online video til verdens største videoportal. Bagefter kan du så lægge den på din egen hjemmeside. Jeg foreslår, at du embedder den. Ved at embedde din online video, tæller YouTube også kik på din hjemmeside med i statistikken. Koden til at embedde finder du under den enkelte video via punktet “DEL”.
Samtidig kan du også med fordel dele den med dine venner og kontakter på Facebook, Twitter, Linkedin osv. På den måde kommer din online video ud til et større publikum. Min kanal finder du på http://www.youtube.com/user/Bjoernjohansendk.
…And action
Du kan nemt komme i gang med at lave online video. Det er “bare” at springe ud i det. Måske får du et par forsøg, som ikke blev helt som ønsket, men betragt det som læremuligheder, så du bliver endnu bedre.
Bruger du allerede selv online video? Hvad er dine erfaringer og holdninger til at bruge webvideo? Del dem med os.